Десанка Максимовиќ

Трепет

Не, не иди близу! Оддалеку нека
со љубов ме грее твојот поглед драг.
Среќата е среќа се дури се чека,
дур од себе лачи само навев благ.

Не, не иди близу! Посилно ме зема
овој сладок трепет, чекање и страв.
Поубаво сî е што уште го нема,
и по копнеж само што го запознав.

Не, не иди близу! А и зошто така?
Оддалеку само свети ѕвезден зрак;
оддалеку само занесно се сака.
Не да ми се ближи твојот поглед драг!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©