Паскал Гилевски

ЗЕМЈА И НЕБО

Заморен врз тревата си лежев
едно попладне под сводот летен.
Тревата ја вееше слаб ветер
и ме полнеше со мила свежест.

А на небото во слика чиста
состав од облаци бели, полни,
како стени прелесни и волни,
кајшто блесна снег од зима блиска.

Така врз тревата лежев морен
и ги гледав облаците горе:
како вчас да запреле, па стојат.

А пак долу, земјата без писок,
чиниш тргнала под сводот висок
и се движи со мислата моја.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©