Петар Матовиќ

НЕ МИ СЕ ЗБОРУВА ЗА АУШВИЦ

Не фотографирај, ме советуваа
пред патувањето, пушти да
те обземе, да те понесе.

Молитвени шалови висеа
во витрините, нестварни,
неподвижни.

Пријди со стравопочит,
ми велеа.

It was fun, рече на излегување
студентката од Америка, додека објективот
се вовлекуваше во телото на камерата.

Светлоста на рефлекторот цутеше на стаклото:
зад него тони човечка коса.

На враќање дома ме бакнува дјевушка, водич
во комплексот, и тогаш чувствувам како прашината
ѝ слегува по облеката и кожата и ни го презема станот.

Пишувај за тоа, вели еден познаник,
тоа е добар мотив.

Под осветлувањето не блеска
ниту една честичка, ништо. Зад стаклениот
фронт се туркаат куфери.

Превозникот нуди специјални попусти
на повратните билети до Освиецим.

Планината обувки во вакуум
со еден чекор би исчезнала.
Никогаш не се изабија тие ѓонови.

Немав некој избор во гратчето,
освен да читам за холокаустот.

Сега живеам во Краков. Сувенири
насекаде. Не ми се зборува за Аушвиц.
Кога ќе помислам на родината, замолчувам.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©