ПРОГРАМА НА СВП 2018 ГОДИНА

22 – 27 август

Среда, 22.08.2018

10:00   Садење дрво и поетско читање во чест на добитникот на „Златен венец“ за

2018, Адам Загајевски

                  – Парк на поезијата

12:30     Прес-конференција со добитникот на „Златен Венец“ на СВП за 2018 година.

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

14:00    Отворање на изложба на Маја Танева

                 Промотор: Валентина Тодороска

                  – Лоби – Хотел Дрим

20:30    Официјално отворање на Струшки вечери на поезијата 2018

                  –  Плато пред „Домот на поезијата“

21:00   „Поетски меридијани“ – Меѓународно поетско читање

                  – Плато пред „Домот на поезијата“

22:30    Свечен прием на учесницитe на СВП 2018  

(со министерот за култура на Република Македонија)

                  – Летна тераса на Хотел Дрим

 

Четврток, 23.08.2018

 10:00  Портрет на Михаил Ренџов, добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ за 2017 година

Модератори: Јовица Тасевски Етернијан и Владимир Цветкоски

                  Пијано бар – Хотел Дрим

11:00   Поетско читање на поетите од потесниот избор за наградата „Браќа Миладиновци“

             Пијано бар – Хотел Дрим

11:40   Доделување на наградата „Стојан Христов“ за најдобра поетска книга од поет-иселеник

                  –  Пијано бар – Хотел Дрим

12:00   Симпозиум „Писмото во егзил/Егзилот во писмото“

Џон Матир, Владимир Левчев, Хусеин Хабаш, Гајат Алмадун, Татев Чакијан

Модератор: Елизабета Шелева

                  –  Пијано бар – Хотел Дрим

13:30   Портрет на Паули Тапио, лауреат на наградата „Мостови на Струга“ на СВП и УНЕСКО за 2018 година

            Модератори: Иван Шопов и Никола Ѓелинчески

                  –  Пијано бар – Хотел Дрим

17:00   Поетско кафе – Средба со издавачи, агенти и професионални посетители – ВЕРСОПОЛИС

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

18:00   Поетски портрети

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

19:00   Омажи на Матеја Матевски, Лилјана Дирјан и Милан Ѓурчинов

Модератори: Владимир Мартиновски и Елизабета Шелева

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

20:30   Поезија на пат – Прилеп

                  (Во соработка со Центарот за култура „Марко Цепенков“ – Прилеп)

                  – Културен центар „Марко Цепенков“ – Прилеп

21:00   Поетски портрети

                 – Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

22:00   Поетски портрети

                  – Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

23:00   „Кругови“ – Меѓународно поетско читање

                  – Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

00:00     „Ноќ без интерпункција“

                  – Музичко – поетски перформанс

                  – Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

 

Петок, 24.08.2018

10:00    „Матине“, меѓународно поетско читање

                  – Предворје на манастирската црква „Св. Богородица“, Калишта               

12:00   Посета на пештерските цркви, Калишта

13:30   Прес-конфереција – прoгласување на добитникот на наградата „Браќа Миладиновци“ 2018 година

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

16:30   Поетско кафе – Програма на професионални посетители

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

18:00   Поетски портрети

                  – Пијано бар – Хотел Дрим

20:30   Поезија на пат – Битола

                  (Во соработка со Центарот за култура – Битола)

20:30   Поезија на пат Охрид – поетски портрет на Ги Гофет и промоција на книгата „Малку злато во калта“ во едицијата Плејади

Промотор: Влада Урошевиќ

– Куќата на Уранија – Македонска академија на науките и уметностите

21:00   Поетски портрети

– Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

22:00   Вечер на ВЕРСОПОЛИС

                  – Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

23:00   „Кругови“ – Меѓународно поетско читање

                  – Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

00:00   Ноќ без интерпункција

– Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

Сабота, 25.08.2018

10:00   Поетско кафе со добитникот на „Златен Венец“ на СВП за 2018 година, Адам Загајевски

Модератор: Никола Маџиров

– Летна тераса – Хотел Дрим

11:30   Симпозиум „Изгубено/најдено во преводот“

 Модератор: Марија Гиревска

– Пијано бар – Хотел Дрим

13:00 Македонска поезија – читања

            „Струшки кепенци“ – Хотел Дрим

17:00   Излет до Охрид и разгледување на културните споменици во градот

20:30   Поетски портрет на поетот-лауреат на „Златен венц на СВП 2018“

Беседа: проф. д-р Лидија Танушевска

Музичка програма: Дуња Иванова – пијано

                  – Црква „Св. Софија“, Охрид

22:30   „Созвучја“

                  – Плоштад во Охрид – сцена кај споменикот на Св. Климент

 

Недела, 26.08.2018

10:00   Излет до манастирот Св. Наум со брод и посета на изворите на реката Црн Дрим

13:00   Поетско читање

– Предворје на манастирот Св. Наум

15:30   In Vino Veritas: прогласување на најдобрата песна посветена на виното

16:00   (Враќање во Струга со брод и поетско читање)

20:30   „Мостови“, меѓународно поетско читање и врачување на наградите „Златен венец“, „Браќа Миладиновци“ и „Мостови на Струга“.

                  – Мост на поезијата  

00:00   Прогласување на добитникот на наградата „Енхалон“

                  – Прес-центар на СВП во Хотел Дрим

 

Понеделник, 27.08.2018

13:00   Поетско матине Матка

                  – Манастир Св. Андреја, Матка

20:30   Меѓународен поетски митинг, Скопје

                  –Плоштад „Македонија“кај Камениот мост