|Јован Стрезовски

Јован Стрезовски е поет, раскажувач, романсиер, преведувач. Роден на 26 април 1931 година во струшкото село Подгорци. Заврши Филозофски факултет во Скопје. Работел како наставник во основно и средно училиште во округот Струга. Исто така како новинар во Радио Скопје. Долгогодишен директор на меѓународниот фестивал Струшки вечери на поезијата. Член на Здружението на писателите на Македонија од 1960 година. Наградуван со: „РТВ Скопје“, 11-ти октомври “,„ Столе Попов “,„ Гоцева Повелба “.


ПТИЦАТА И КАМЕНОТ

Постојано птицата слетуваше на каменот
и му пееше
за да ја засака
Кога чинеше дека ја засака
ја најдоа мртва на него
Злобник,
ја уби за да ѝ ги земе крилјата
Земјата за навек
го окова за себе

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©