8.

езера се пресметливи
и сјајни како огледала
езерата се црни и морето е сиво
морето спиеше
со отворено око

од него
светкаше трпение
толку старо што сега носеше
искоренета и потполно
непозната боја

морето беше таму
кога боите дојдоа
светлината и очните дупки за светлината
да се фрли внатре
боите беа новости
нивните имиња се носеа
како шапки

Препев од шведски јазик: Ивица Челиковиќ

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©