Author: Hristijan Tomanoski

Блаже Конески

Ангелот на Света Софија Ти којшто толку време мина под малтерот на ѕидот мрачен, пак слободен си в...

Continue reading

Никита Станеску

Тажна љубовна песна Само мојот живот вистински ќе умре за мене, некогаш. Само тревата и го знае вкусот...

Continue reading

Ален Гинзберг

Супермаркет во Калифорнија Какви ли не мисли ми доаѓаат ноќва, Волт Витмен, оти одев по споредни улици...

Continue reading

Томас Шапкот

Уште една пролет Сонце на столот крај прозорецот, зуење на муви што удираат на тврдото стакло. Уште...

Continue reading

Јосиф Бродски

Дел од говорот ¢ ¢ ¢ … и при зборот иднина глувци рој истрчуваат од рускиот јазик и од вкусното парче на...

Continue reading

Ференц Јухас

Сликарот кого го викаат Шимон „Добро би било, Ференц, едноставно да си заминеме”, рече сликарот Шимон...

Continue reading

Шејмас Хини

Сопствен Хеликон Ha Мајкл Лонгли Ko дете, од бунарите не можеа да ме одвојат и од старите ѓерани со...

Continue reading

Фатос Арапи

Ти секако ќе ме љубиш Ова априлско небо без тебе е старо. Одминува една тага, а ете, другата стасува за...

Continue reading

Хусто Хорхе Падрон

Чествување на Блаже Конески Од порив кога име едно ми иде, светлото име на големиот Блаже Конески, зурлите...

Continue reading

Васко Граса Моура

еден пес од помпеја на прегрнатите љубовницп им го претпочитам еден пес од помпеја. тој сигурно потскокнувал во...

Continue reading

Ко Ун

Маргини на медитација Пред некој ден еден од мртвите стана од гробот. Со истата насмевка, секојдневните...

Continue reading

Маргарет Атвуд

ПОЕТОТ СЕ ВРАТИ… Поетот се врати за да биде поет по децении минати во добрина. Нели можеш да си и...

Continue reading

Адонис

На песната Нема ли да го промениш тој црн фустан што го носиш кога идеш кај мене? Зошто настојуваш...

Continue reading

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©