МАЈЧИН ЈАЗИК

Како дете мајка ми не зборувала на јазикот на својата мајка, туку на јазикот на оние кои ја убиле. Дури...

Continue reading

ВЕНЧАЛНА

Му се доверив на мажот кого го немаше овој кревет е премногу гoлем за мене сама Кога некој нов град повторно...

Continue reading

ЖЕТВА

нашата вистинска професија е земјоделството не убивањето, иако признавам: колежите кај мочуриштата...

Continue reading

ТЕСТАМЕНТ

на Мома Димиќ I им ги оставам во наследство на врапците потиснатите емоции ќе си го стоплат гнездото ќе...

Continue reading

ПОТОА НЕНАДЕЈНО

Се видов себеси меѓу мртвите, како си го кријам лицето под чадор на дождот, во црна наметка, како...

Continue reading

ЕДНАКВО НА НУЛА

Бројам хотелски соби го отвораш топлото шишенце шампањ бројам хотелски соби: ноќи на човек кој ја...

Continue reading

ДАМКА

Во внатрешноста на поетот еден маж – чисти дамки на кожата. Во внатрешноста на мажот едно животно...

Continue reading

VENI, VIDI, VICI

Дојдов со вера. Видов со надежта. Победив со љубов девојко. Каде дојде со вера? Што виде со надежта? Кого...

Continue reading

8.

езера се пресметливи и сјајни како огледала езерата се црни и морето е сиво морето спиеше со отворено...

Continue reading

ВРАНАТА

Откако Каин го среди Авел му ги одра ракавиците, ги завитка цврсто и ги фрли во воздух. Токму тогаш...

Continue reading

СТРМ БРЕГ

речиси е недела во карпите се заплеткуваат волците, така звучи морето кое нè среќава тркалањето на...

Continue reading

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©