Адам Загајевски

ПРЕДМЕТ: БРОДСКИ Молам да се запише: роден во мај, во влажен град (оттаму мотив: вода), наскоро потоа...

Continue reading

Булат Окуџава

Оловното војниче на мојот син Под славеи си ѕуни светов, си дрочи земја под мајски дожд. И молчи само...

Continue reading

Томаж Шаламун

Да се чита: да се љуби   Кога те читам, пливам. Како мече со своите шепи ме поттурнуваш во блаженство....

Continue reading

Мак Диздар

Модра река Не се знае кај е таа малку знајме но е знајно зад гората и зад долот зад седумте зад осумте и...

Continue reading

Ласло Наѓ

Крадец си во песна што се крие Крадец си во песна што се крие, од молби, од грижи, од сопствена судба злогласна...

Continue reading

Вистан Хју Одн

Молба Татко, ти кој не си човеков непријател, простувајќи се Осем молбата од изопаченост проникната,...

Continue reading

Пабло Неруда

Проклетство Се колнам: од твојата пресушена уста ќе се вивнат зрната леб, истурено ново класје. Проклети...

Continue reading

Артур Лундквист

Мравки Го освојуваат светот. Земјата се рони под нозете што им ги газат патеките и кои ќе бидат нападнати. Мравките...

Continue reading

Ежен Гилвик

Напоредни линии Минувате, просторот е голем, Одите напоредно, Сакате да зборувате. Но, она што го...

Continue reading

Рафаел Алберти

На земјата македонска Како изгнаник беден јас денес не ти идам, земјо од води зрачни, земјо од високи...

Continue reading

Блаже Конески

Ангелот на Света Софија Ти којшто толку време мина под малтерот на ѕидот мрачен, пак слободен си в...

Continue reading

Никита Станеску

Тажна љубовна песна Само мојот живот вистински ќе умре за мене, некогаш. Само тревата и го знае вкусот...

Continue reading

Ален Гинзберг

Супермаркет во Калифорнија Какви ли не мисли ми доаѓаат ноќва, Волт Витмен, оти одев по споредни улици...

Continue reading

  • 1
  • 2
  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©