ВЕНЧАЛНА

Му се доверив на мажот кого го немаше
овој кревет е премногу гoлем за мене сама

Кога некој нов град
повторно почна да умира наоколу
јас како изговор ја зедов мерката
низ сознанието дека љубовта
никогаш не успеав да ја изговорам

На секој налет на новата зора
долу истураат ѓубре
сè додека утрото
не настапи најсилно

и не се осмели да го раздвои светлото
обединето од мојата огромна празнина

Препев од италијански јазик: Анастасија Ѓурчинова

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©