Даниела Андоновска-Трајковска – ЖИВОТ НА ЕДНА ПРАВА

многу луѓе цел живот живеат на една права
стануваат во 6
со солени точки во очите
одат на работа во 7 и 30
со периферни агли во мислите
во 10 и 30 пијат кафе
– окото на ѕидот им ги брои
степените
во 16 се враќаат дома
– на чекор поблиску до нулата
во 17 играат пинг-понг
на трепезариската маса
– играта се умножува во огледалото
а зборовите паѓаат под дробната црта
во 18 ги кријат остатоците од своите поделени мисли
во 20 плачат по изгубениот ден и си ветуваат дека
од утре ќе почнат да дишат во повеќе од две димензии
во 22 заспиваат на X-оската пред телевизорот
во 03 се преместуваат во спалната соба
и таму ја продолжуваат правата
од една точка до друга
од една отсечка до друга

многу луѓе не знаат дека цел живот живеат
само на една права

mk_MKMK