Џон Матир – ПРЕВЕДУВАЧИТЕ СЕ АНГЕЛИ

Преведувачите се ангели, прошепотив
во увото на мојот ангел чувар во Библиотеката „Крал Жоао“*.
Стојат крај нас, мислите ни ги слушаат,
го мрморат само потребното. Поднасмевната,
го ислуша внимателно зборувачот кој името ми го спомна,
и рече: Ние сме совршените никои; безимени,
безгласни, крилата жарост, освен кога сме злобни.
Па кон мене се заврти: Како пример сега, ако не ти преведам што ти рече човекон –

Превод од англиски јазик Горјан Костовски

* Жоао VI од Португалија, (порт. João Maria José Francisco Xavier de Paula Luís António Domingos Rafael, 1767-1826), бил крал на Обединетото Кралство на Португалија, Бразил и Алгарвес од 1816-1826. (Заб. на прев.)

mk_MKMK