Програма за 2022 година

Програма на 61. Струшки вечери на поезијата за 2022 година

Четврток, 25.08.2022

12:00 Садење дрво и поетско читање во чест на добитникот на „Златен венец“ на СВП за 2022 г.

 • Парк на поезијата“

13:30 Прес – конференција со добитникот на „Златен венец“ на СВП за 2022 година

 • Конгресна сала – Хотел „Дрим“

20:30 Официјално отворање на Струшки вечери на поезијата 2022 година

 • Летна тераса, Хотел „Дрим“

21:00 „Поетски меридијани” – Меѓународно поетско читање

 • Летна тераса, Хотел „Дрим“

Петок, 26.08.2022

09:30 Поетски омаж на добитникот на Златен Венец за 2020 г., Амир Ор

 • Предворје на Црква „Св. Богородица“, Калишта

10:30 Посета на манастирскиот комплекс и пештерските цркви

11:30 Кругови, поетско читање – интернационална поезија 

 • Тераса на Х. „Бисер“ Калишта

17:00 „Поетско кафе“ – Средба со издавачи, агенти и професионални посетители – Версополис

 • Конгресна сала, Хотел „Дрим“

18:00 Вечер на Версополис

 • Конгресна сала, Хотел „Дрим“

20:30 Вечер на национална поезија: Хрватска женска поезија

 • Центар за култура – Фоаје 

21:30 Портрет на добитникот на наградата Мостови за 2022 година

 • Центар за култура – Фоаје 

22:30 Портрет на добитникот на Браќа Миладиновци за 2022 година

 • Центар за култура – Фоаје 

23:30 Претставување на книгата Антологија на Поезија и Музика

 • Центар за култура – Фоаје 

00:00 „Ноќ без интерпункција“

 • Центар за култура – Фоаје 

Сабота, 27.08.2022

10:00 Поетско читање на поетите од потесниот избор за наградата „Браќа Миладиновци“ за 2022 година

 • Конгресна сала, Хотел „Дрим“

11:30 Промоција на преведено издание  на добитникот на наградата „Браќа Миладиновци” за 2021 година

 • Конгресна сала, Хотел „Дрим“

12:30 Кругови, поетско читање – интернационална поезија

 • Конгресна сала, Хотел „Дрим“

14:00 Претставување на добитникот на наградата „Стојан Христов” 2022 година

 • Конгресна сала, Хотел „Дрим“

17:00 Излет до Охрид и разгледување на културните споменици во градот

19:00 Ин Мемориам: Радован Павловски

 • Задно предворје на црква „Св. Софија“, Охрид

20:30 Поетски портрет на лауреатот на „Златен венец“ на СВП за 2022 година

 • Црква „Св. Софија“, Охрид

00:00 „Ноќ без интерпункција“

 • Центар за култура – Фоаје 

Недела, 28.08.2022

10:00  „Дипломатија и поезија“

 • Конгресна сала – Хотел „Дрим“  

11:00  Кругови, поетско читање – интернационална поезија 

 • Конгресна сала – Хотел „Дрим“ 

12:30 Струга се сеќава: омаж на личности што дале значаен придонес за Струшките вечери на поезијата

 • Конгресна сала – Хотел „Дрим“  

20:30 „Мостови”, меѓународно поетско читање и врачување на наградитe, „Златен Венец“, „Браќа Миладиновци” и „Мостови на Струга”

 • „Мост на поезија“ – Струга

00:00 Прогласување на добитникот на наградата „Енхалон”

 • Прес – центар на СВП во Хотел „Дрим“

Понеделник, 29.08.2022

20:30 Меѓународно поетско читање

 • Даут-пашин амам

mk_MKMK