Програма за 2017 година

Програма за 2017 година

Програма на НА 56. Струшки вечери на поезијата за 2017 година

Среда, 23.08.2017

10:00 Садење дрво и поетско читање во чест на добитникот на „Златниот венец“

 • Парк на поезијата

12:30 Прес-конференција со добитникот на „Златен Венец“ на СВП за 2017 година.

 • Пијано бар – Хотел Дрим

14:00 Отворање на изложба

 • Лоби – Хотел Дрим

20:30 Официјално отворање на Струшки вечери на поезијата 2017

 • Плато пред „Домот на поезијата“

21:00 „Поетски меридијани“ – Меѓународно поетско читање

 • Плато пред „Домот на поезијата“

22:30 Свечен прием на учесницит на СВП 2017 (со министерот за култура на Република Македонија)

 • Летна тераса на Хотел Дрим

Четврток, 24.08.2017

10:00 Портрет на Иван Џепароски, добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ за 2016 година

 • Пијано бар – Хотел Дрим

11:00 Поетско читање на поетите од потесниот избор за наградата „Браќа Миладиновци“

 • Пијано бар – Хотел Дрим

12:00 Симпозиум „Изгубено/најдено во преводот“

 • Пијано бар – Хотел Дрим

13:30 Портрет на Горан Чолакхоџиќ, лауреат на наградата „Мостови на Струга“ на СВП и УНЕСКО

 • Пијано бар – Хотел Дрим

16:30 Креативна Европа, Версополис платформи

 • Пијано бар – Хотел Дрим

17:00 Поетско кафе – Средба со издавачи, агенти и професионални посетители – ВЕРСОПОЛИС

 • Пијано бар – Хотел Дрим

18:00 Поетски портрети

 • Пијано бар – Хотел Дрим

19:00 Вечер на македонската поезија 1

 • Пијано бар – Хотел Дрим/ Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

20:30 Вечер на македонската поезија – 55 години од наградата „Браќа Миладиновци“

 • Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

20:30 Поезија на пат – Ресен

                  (Во соработка со Општина Ресен и Културен центар „Драги Тозија“ – Ресен)

 • Културен центар „Драги Тозија“ – Ресен

20:30 Поезија на пат – Охрид

 • Куќата на Уранија – Македонска Академија на Науките и Уметностите

22:00 Поетски портрети

 • Пијано бар – Хотел Дрим

23:00 „Кругови“1- Меѓународно поетско читање

 • Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

00:00 „Ноќ без интерпункција“

 • Музичко – поетски перформанс
 • Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

Петок, 25.08.2017

10:00 „Матине“, меѓународно поетско читање

 • Предворје на манастирската црква „Св. Богородица“, Калишта               

12:00 Посета на пештерските цркви, Калишта

13:30 Прес-конфереција – прoгласување на добитникот на наградата „Браќа Миладиновци“ 2017 година

 • Пијано бар – Хотел Дрим

16:30 Поетско кафе – презентација на поетски фестивали, концепти – Програма за професионални посетители

 • Пијано бар – Хотел Дрим

18:00 Современа македонска поезија

 • Пијано бар – Хотел Дрим

20:30 Поетски портрети

 • Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

20:30 Поезија на пат – Битола

(Во соработка со културниот центар – Битола)

20:30 Поезија на пат Охрид

 • Куќата на Уранија – Македонска Академија на Науките и Уметностите

22:00 Вечер на ВЕРСОПОЛИС

 • Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

23:00 „Кругови“ 2

 • Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

00:00 Ноќ без интерпункција

 • Музичко – поетски перформанс
 • Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

Сабота, 26.08.2017

10:00 Поетско кафе со добитникот на „Златен Венец“ на СВП за 2017 година, Чарлс Симиќ

 • Летна тераса – Хотел Дрим

11:30 Симпозиум „Изгубено/најдено во преводот“

 • Пијано бар – Хотел Дрим

17:00 Излет до Охрид и разгледување на културните споменици во градот

20:30 Поетски портрет на поетот-лауреат на „Златен венц на СВП 2017“

 • Црква „Св. Софија“, Охрид

22:30 „Созвучја“

 • Плоштад во Охрид – сцена кај споменикот на Св. Климент

Недела, 27.08.2017

10:00 Излет до манастирот Св. Наум со брод и посета на изворите на реката Црн Дрим

13:00 Поетско читање

 • Предворје на манастирот Св. Наум

15:30 In Vino Veritas: прогласување на најдобрата песна посветена на виното

16:00 Враќање во Струга со брод и поетско читање

20:30 „Мостови“, меѓународно поетско читање и врачување на наградите „Златен венец“, „Браќа Миладиновци“ и „Мостови на Струга“.

 • Мост на поезијата – Струга

00:00 Прогласување на добитникот на наградата „Енхалон“

 • Прес-центар на СВП во Хотел Дрим

Понеделник, 28.08.2017

13:00 Поетско матине Матка

 • Манастир Св. Андреја, Матка

20:30 Меѓународен поетски митинг, Скопје

 • Плоштад „Македонија“кај Камениот мост
mk_MKMK