МОИТЕ ПОЗНАВАЊА ОД ТИШИНАТА

моите познавања од тишината

влечат корени од желбата

што е заглавена во мене како меур

што ниту може да се голтне, ниту да се поврати

мојот глас е шушкав звук, сплетен

од предмети и дела и самопроцена

што се во мојата куќа

моите познавања од поезијата

влечат корени од тоа што сум задушена и попречена

како запечатена уста со засек

што ги поврзува и ги разделува усните

како јазик што љуби и бара да ги

бакнува, да ги раѓа и да ги изговара

јазиците на желбата.

Препев од англиски јазик: Елида Мелова

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©