ВО ВОЗОТ ЗА КАШКАИШ

во возот за Кашкаиш

ја виде најубавата девојка.

со маслинеста кожа

и тркалезни гради

(како Орнела Мути)

имаше маица

Долче и Габана

и држeње на Тереза Авилска

додека го контемплира копјето

кое наскоро ќе ѝ ги пробие градите

итн.

но веројатно ја одби

Витгенштајновата биографија

во твоите раце,

зашто одеднаш стана

и излезе во Есторил,

а ти продолжи за Кашкаиш

со тажно убедување

дека си ја пропуштил

жената на својот живот

(или на нечиј друг):

Атлантиѓанка убава како

телото на нејзиното недофатно наречје

сочно и шушкаво

како самбата што ја

слушна она лето на Бохињ

кога имаше осумнаесет години.

и што можеше да сториш, освен да

продолжиш да ја читаш таа проклета книга

со горко спознание

дека границите на твојот јазик

се сепак и граници на твојот свет,

кој е само случајност

нималку различна од оваа

што ни мртов не би ја премолчил.

Препев од хрватски јазик: Јовица Ивановски

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©