Патиштата што водат до тебе претрупани се со знаци,

Та исчезна какво и да е чувство за истражување;

За среќа, добро насобрани се сеќавањата,

Можеби тие се наоѓаат заклучени во фиока.

Чекори во брзање потешко се забораваат од лица,

А меѓу нив има такви што претпочитаат да го наречат чекорењето

Околу тебе – „вежбање“, и тоа токму е со цел да одговара

На идејата за образование. Водната површина има одразено

Премногу ликови, без да се сеќава на никого посебно;

Па следствено, кога една приказна ќе се најде раскажана,

Има луѓе што си замислуваат дека таа претставува несреќа.

 

 

Превод: Игор Радев