Ендре Русет е роден 1981 година во Молде, Норвешка. Објавил две збирки поезија, во 2001 и во 2005 година. Во мементов работи како уметнички советник на Норвешкиот фестивал за литература во Лилехамер. Негова поезија е преведена на германски и унгарски јазик. Исто така, има напишано текстови за хорска музика и е вклучен во пишување текст за танцов перформанс, во соработка со композитор и кореограф.