Ерик Линднер е роден во Хаг во 1968. Има објавено четири колекции поезија: “Perdu”, 1996,”Tongue and Step”, 2000, “Table”,2004 and “Terrain”,2010. Тој ја уредил антологијата на современа холандска поезија преведена на француски и една колекција од неговата поезија се појави иасто така на француски. Тој работи како поетски критичар за неделникот „De GroeneAmsterdammer“ и е уредник на литературните ревии „Terras“ и „De Revisor“. Тој живее и работи во Берлин во 2012, како гостин на берлинската Kuenstlerprogramm of the Deutsch AkademischerAustauschDienst.