Жермен Дрохенброд е интернационално признат поет, преведувач,издавач и промотор на модерната светска поезија. Досега има напишано девет збирки поезија и има преведено-зборува шест јазици-повеќе од триесет збирки со германска, италијанска, шпанска, англиска и француска поезија. Како основач и уредник на едициите ПОИНТ ( ПОезија ИНТернационална) има издадено повеќе од осумдесет збирки, главно модерна светска поезија. Во 1996 тој отпочнува ново поетско движење, наречено нео-сензационизмо, со двајца славни кинески поети. Другенбрудт организирал или бил соработник во организацијата на неколку интернационални поетски фетсивали во Шпанија. После неговото деби со “Четириесет на ѕидот” (1984), дефинирана како нео-романтична поезија, тој издал бројни поеми и стихозбирки, се до последната “Со текот на времето”, многу од нив преведени на бројни јазици низ целиот свет.