Никола Маџиров (27. 10. 1973 год. во Струмица) – македонски поет, есеист и преведувач. Дела: Заклучени во градот (поезија, 1999), Некаде никаде (поезија, 1999), Асфалт, но небо (поезија, 2003), Преместен камен (поезија, 2007). Добитник е наградите Студентски збор, Ацо Караманов, „Браќа Миладиновци“ и европската награда за млад поет Хуберт Бурда, која се доделува на автори родени во Централна и Источна Европа. Неговата поезија е преведена на повеќе јазици и објавувана е во неколку избори и антологии на македонската поезија. Координатор е за Македонија на меѓународната поетска мрежа Лѕриклине. Бил учесник на повеќе меѓународни поетски фестивали и добитник е на неколку меѓународни признанија и стипендии (Интернационал Њритинг Програм от Университѕ од Иоња; Куилтур Контакт ин Виенна; Интернатионалес Хаус дер Ауторен Граз; Литереатур Хаус НÖ).