ЧАС ПО ПЕЕЊЕ

Излегува со нејзиното ранче,

ручек и една книга –

роденденски поклон,

со силуети на

триесет и пет песнопојни птици

и триесет и две крајбрежни птици,

меѓу кои и големиот корморан.

Но, слушајќи го појот на птиците,

таа заборава на книгата и на роденденот –

и се сеќава на учителот по пеење

и неговата теорија дека

повеќето од луѓето не знаат да пеат

затоа што ги учеле

да не се дерат.

Но, сред главната тетива на дијафрагмата,

ситна нишка почна да се одмотува –

сега е бела,

како измаглината ова утро

над морето и гората.

Но ќе ја пробијат зелените ластари

мембраната на пристојноста.

Препев од англиски јазик: Милан Дамјановски

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©