ВО ЧЕСТ НА ДЕКАРТ

„За да мислиме денес, треба да бидеме,

за да бидеме утре, треба да мислиме“

Чиста мисла?

Љубените

апостоли одамна

ја будеа

нашата чиста мисла

За да не заборавиме

Еден ден

како илјада години

а илјада години

како еден ден

Некои нешта

сепак и понатаму не ги разбирам

иако знам

дека со ништо друго

само со мисла

победува чинот

Cogito, божествената искра,

што не можеш да ја одвоиш

ни во сонот

Препев од словачки јазик: Звонко Танески

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©