Вистан Хју Одн

Молба

Татко, ти кој не си човеков непријател, простувајќи се
Осем молбата од изопаченост проникната, биди дарежлив:
Прати ни сила и светлост, божји допир
Што го лечи неподносливиот нервен јадеж,
Уморот на отуѓеноста, гушоболката на лажовите
И грлењето со срасната чедност.
Забрани го строго извежбаниот одговор
И постапно поправи ја положбата на страшливецот
Навреме со зраци покриј ги оние ништожните,
Да, осрамотените, тие се превртуваат иако несреќата беше голема;
Разгласи го секој оној кој ги лечи оние во градот што живеат
Или во селските куќи на крајот од патиштата;
Опустоши ја куќата на мртвите; погледај озарено
Новите стилови на архитектурата, менувањето на уверувањето.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©