Милован Стефановски

ГРАДЕЊЕ ХРАМ

Ќе се одбере место на високо
ќе се исчисти од лоши корења
од се што лази, а сака да лета
и ќе се чека!

Ќе се чека
црна птица да долета
да фрли сенка како крст
како легнат човек
со срце кај олтарот
и поглед во небото!

Ќе се удри темел длабоко
ќе се ѕида високо
до кај што допира погледот
до кај што стасува гласот
на молитвата!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©