Мак Диздар

Модра река

Не се знае кај е таа
малку знајме но е знајно

зад гората и зад долот
зад седумте зад осумте

и подалеч и полошо
преку горки преку морни

преку глогој преку трње
преку жеги преку стеги

низ претчувство и низ сомнеж
и зад девет и зад десет

и подлабно и посилно
преку молкот преку мракот

кај што петли и не пеат
кај не стига глас на рогот

и поклето и полудо
зад паметта и зад бога

има една модра река
широка е длабока е

за далноста и не сонуј
мрак и темност непреболни

има една модра река

има една модра река
ќе мораме преку река

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©