Мартина Стракова

ВО ПЛИМАТА НА ПРОТОКОТ

 

надвор од времето

со солта се чистат круглите камчиња

и брановите ми стануваат проѕирни

за барем на миг

да успеам да дишам

со најскриените жабри

и незабележливо да протечам

во стадата

на невидливите суштества

десет илјади

метри

под

површината

 

Превод од словачки: Звонко Танески

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©