Пабло Неруда

Проклетство

Се колнам: од твојата пресушена уста ќе се вивнат
зрната леб, истурено
ново класје. Проклети да бидат,
проклети, проклети да бидат оние што со секири и змија
дојдоа во твојата земска арена, проклети да бидат
оние што го дочекаа овој ден, за да му ги отворат на маврот и
разбојникот портите на дворецот:
Што постигнавте? Донесете, донесете свеќа
и гледајте ја влажната земја, гледајте ја црната коска
пламења што ја лижат, кошулата на
стреланата Шпанија.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©