Карен МекКарти Вулф

Птичарник за ситни птици

Љубовта ми е птичарник
за ситни птици,
и морам да научам
да ја оставам врата подотворена…

Ти ли си врапчето
кое слета штом седнав
на масата од шкрилец
дур марули шиев?

Вебс Вондер, Лоло
Росо, зелена сал…
Брзо и вешто
ти леташ и колвеш, колвеш

бодро како светлината која
е творец на твојот дух.
Да, ти траеше пократко и
од октомвринката на Неруда.

Ноќта лиеше дожд.
Собата се стори океан
каде нуркаат ластовички.
Меурчето пука

предвреме, прекасно, предолго:
секакви видови микроскопија
пливаат против водно, плутаат во
и низ летната луња.

Тенорот на твоето срце
е точен како нота од камертон
– и висок! Мојата љубов
е птицата која слободно лета.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©