Руна Светликова

КЛАСИФИКАЦИЈА

Тоа е загноен иглен пердув
манијакално лижење по суви усни
бескрајното прскање.

Тоа е незаситното пиење
грубото дерење на насмевката.
Тоа е треперењето под тушот.

Тоа е безобличната молитва
изустена пред секој олтар и секој бог
тоа е приземјено еретички.

Тоа е сѐ што некогаш си заборавил, загубил, уништил
Блаженото тело во твојот ковчег.

Превод: Зоран Радически

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©