Глигор Стојковски

СТАРИТЕ ТАЈНИ

Мрачни облаци здивено ги полнат
со непроѕирна вода плитките гнезда –
исчезнуваат топлите воздишки

во напуштен замок
накиснати и прогонети
се трупаат бездомни птици

оловната вода ги поткопува темелите
на шумските домови –
чиниш секој миг ќе ги снема

дојаваа и палави ветришта
ја полнат шумата, го полнат замокот
со себеси и со тешката вода

како бледо привидение
низ просторот кораб едри
новите дни ги носи белокос старец

одамна водите ги чека
и гневот дамнешен сега што татни
уморна и студена е душата негова

не ги трга очите од бесното небо
одговор бара и одговор нуди
– потопите никогаш немале смисла

ќе си останат древните камења
на своите места во куќите
со мајчини раце галени

и со истите тревки птиците пак
гнездата ќе свијат
па некоја тивка ноќ
во нив и во првиот сон на децата
– тајните стари ќе ги пластат

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©