Хироши Таниучи

Катастрофа

Ако се будиш колку што и легнуваш
ќе има толку утре колку и вчера

Ако има ноќи колку и денови
ќе има темнина колку и светлост

Ако има имиња колку и материи
ќе има универзуми колку и ѕвезди

Ако има мисли колку и зборови
ќе има вистини колку и лаги

Ако има средби колку и разделби
ќе има радост колкуи таги

Ако има пропаст колку и успех
ќе има колебливост колку и истрајност

Ако има почетоци колку и краеви
ќе има сништа колку и реалности

Ако има врати колку и клучеви
ќе има жени колку и мажи

Ако има истории колку и животи
ќе има приказни колку и луѓе

Ако има живот колку и смрт
ќе има заборав колку и постоење

Ако има лекови колку и рани
ќе има болести колку и лекари

Ако има конфликти колку и оружја
ќе има противници колку и сојузници

Ако има народи колку и државници
ќе има светови колку и поети

Таков разуздан симетричен свет

се сруши зашто го сакав.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©