ГЛУВИ МАЧКИ

кога громовникот го преуредил небото

првиот гром удрил во нашата штала

а другиот во младата ката

ја закопале до глава

во градината крај леичката кромид

и чекале два дена

да ѝ изртат рацете

од мократа црница

било тоа уште едно чудо

за кое посведочиле селаните

нашите глуви мачки несреќно мјаукале

не можејќи да ги чујат своите гласови

ни утробите што предат полни глувци и мачиња

а ката носела молња под срцето

кое прескокнувало

како расипана играчка

препев од хрватски: Ѓоко Здравески

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©