ДУШО,

Еднаш за појадок ти претставив
плишено мече. Го запознав со
црното кафе и со тебе.
Од толку многу благост
прозорите затропаа и заиграа.
Одвај собрав храброст за до тебе
на дишењето на столот.
Каде нејзиното здолниште порано тебе те
грабеше, твојот здив и втренчените очи.
Пробај само, рече ти, гладот ќе нè научи.
Па така си ги стиснав усните на сувите прозори.
На тој начин го исчистив работ
од твојата куќа на мојата страна.

Препев од англиски јазик: Елида Бахтијаровска

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©