Programme for year 2018

Programme for year 2018

Program of the 57th Struga Poetry Evenings for 2018

Среда, 22.08.2018

10:00 Садење дрво и поетско читање во чест на добитникот на „Златен венец“ за Adam Zagajewski

 • Парк на поезијата

12:30  Прес-конференција со добитникот на „Златен Венец“ на СВП за 2018 година.

 • Пијано бар – Хотел Дрим

14:00 Отворање на изложба на Маја Танева

Промотор: Валентина Тодороска

 • Лоби – Хотел Дрим

20:30    Официјално отворање на Струшки вечери на поезијата 2018

 • Плато пред „Домот на поезијата“

21:00 „Поетски меридијани“ – Меѓународно поетско читање

 • Плато пред „Домот на поезијата“

22:30 Свечен прием на учесницитe на СВП 2018  (со министерот за култура на Република Македонија)

 • Летна тераса на Хотел Дрим

Четврток, 23.08.2018

10:00 Портрет на Михаил Ренџов, добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ за 2017 година

Модератори: Јовица Тасевски Етернијан и Владимир Цветкоски

 • Пијано бар – Хотел Дрим

11:00 Поетско читање на поетите од потесниот избор за наградата „Браќа Миладиновци“

 • Пијано бар – Хотел Дрим

11:40 Доделување на наградата „Стојан Христов“ за најдобра поетска книга од поет-иселеник

 • Пијано бар – Хотел Дрим

12:00 Симпозиум „Писмото во егзил/Егзилот во писмото“

Џон Матир, Владимир Левчев, Хусеин Хабаш, Гајат Алмадун, Татев Чакијан

Модератор: Елизабета Шелева

 • Пијано бар – Хотел Дрим

13:30 Портрет на Паули Тапио, лауреат на наградата „Мостови на Струга“ на СВП и УНЕСКО за 2018 година

Модератори: Иван Шопов и Никола Ѓелинчески

 • Пијано бар – Хотел Дрим

17:00 Поетско кафе – Средба со издавачи, агенти и професионални посетители – ВЕРСОПОЛИС

 • Пијано бар – Хотел Дрим

18:00 Поетски портрети

 • Пијано бар – Хотел Дрим

19:00 Омажи на Матеја Матевски, Лилјана Дирјан и Милан Ѓурчинов

Модератори: Владимир Мартиновски и Елизабета Шелева

 • Пијано бар – Хотел Дрим

20:30 Поезија на пат – Прилеп

(Во соработка со Центарот за култура „Марко Цепенков“ – Прилеп)

 • Културен центар „Марко Цепенков“ – Прилеп

21:00 Поетски портрети

 • Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

22:00 Поетски портрети

 • Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

23:00 „Кругови“ – Меѓународно поетско читање

 • Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

00:00 "Night Without Punctuation"

 • Музичко – поетски перформанс
 • Истек на реката Црн Дрим (Галеб)

Петок, 24.08.2018

10:00 „Матине“, меѓународно поетско читање

 • Предворје на манастирската црква „Св. Богородица“, Калишта               

12:00 Посета на пештерските цркви, Калишта

13:30 Прес-конфереција – прoгласување на добитникот на наградата „Браќа Миладиновци“ 2018 година

 • Пијано бар – Хотел Дрим

16:30 Поетско кафе – Програма на професионални посетители

 • Пијано бар – Хотел Дрим

18:00 Поетски портрети

 • Пијано бар – Хотел Дрим

20:30 Поезија на пат – Битола

(Во соработка со Центарот за култура – Битола)

20:30 Поезија на пат Охрид – поетски портрет на Ги Гофет и промоција на книгата „Малку злато во калта“ во едицијата Плејади

Промотор: Влада Урошевиќ

 • Куќата на Уранија – Македонска академија на науките и уметностите

21:00 Поетски портрети

 • Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

22:00 Вечер на ВЕРСОПОЛИС

 • Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

23:00 „Кругови“ – Меѓународно поетско читање

 • Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

00:00 Ноќ без интерпункција

 • Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим (Галеб)

Сабота, 25.08.2018

10:00 Поетско кафе со добитникот на „Златен Венец“ на СВП за 2018 година, Адам Загајевски

Модератор: Никола Маџиров

 • Летна тераса – Хотел Дрим

11:30 Симпозиум „Изгубено/најдено во преводот“

 Модератор: Марија Гиревска

 • Пијано бар – Хотел Дрим

13:00 Македонска поезија – читања

 • „Струшки кепенци“ – Хотел Дрим

17:00 An outing to Ohrid and sightseeing of the city’s monuments of culture

20:30 Поетски портрет на поетот-лауреат на „Златен венц на СВП 2018“

Беседа: проф. д-р Лидија Танушевска

Музичка програма: Дуња Иванова – пијано

 • Church “St. Sophia”, Ohrid

22:30 „Созвучја“

 • Плоштад во Охрид – сцена кај споменикот на Св. Климент

Недела, 26.08.2018

10:00 Излет до манастирот Св. Наум со брод и посета на изворите на реката Црн Дрим

13:00 Поетско читање

 • Предворје на манастирот Св. Наум

15:30 In Vino Veritas: прогласување на најдобрата песна посветена на виното

16:00 (Враќање во Струга со брод и поетско читање)

20:30 „Мостови“, меѓународно поетско читање и врачување на наградите „Златен венец“, „Браќа Миладиновци“ и „Мостови на Струга“.

 •  Мост на поезијата  

00:00 Прогласување на добитникот на наградата „Енхалон“

 • Прес-центар на СВП во Хотел Дрим

Понеделник, 27.08.2018

13:00 Поетско матине Матка

 • Манастир Св. Андреја, Матка

20:30 Меѓународен поетски митинг, Скопје

 • Плоштад „Македонија“кај Камениот мост
en_GBEN