ЕДНАКВО НА НУЛА

Бројам хотелски соби
го отвораш топлото шишенце шампањ
бројам хотелски соби:

ноќи на човек кој ја гребе
вратата од мојата соба и завива
обидувајќи се да помине и се влечка по земја

ноќи на човек внатре во нив
кој се огледува во мене со полната месечина
на плакарот

ноќи на човекот и мојот замор
кои гледаат во скромните станови пред нас
не отворајќи го прозорецот

Ноќи без ноќ
од мажите
без мене

Препев од шпански јазик: Марија Крстевска

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©