ВЕРНОСТ

За Џејмс, повторно

Во старата Трамонтана
на Тотенхем Корт Роуд
меѓу продавниците за хи-фи уреди
научив да порачувам

тоа што ти порачуваше,
не студентски јуфки,
туку префинети нешта
како специјалитети.

Откако минаа години
од нашата ручек-разонода,
стариот келнер го стресе
паркинсон до смрт и

ни падна буквално пред очи.
(Се сеќавам на падот
и ѕвечењето на неговиот последен
сервис за кафе.)

Едно попладне,
кога веќе не одевме таму
божем неопходен инвентар,
го видов Јосиф Бродски

како седи до прозорецот
со лист хартија и цигара,
како ангел набљудувач,
некаде со милји подалеку.

Препев од англиски јазик: Зоран Анчевски

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©