Георги Господинов

Hey Jude, 7`09“

„Хеј Џуд“ е најдолгата бавна песна на светот и
ако за тоа време не успееш да легнеш една жена,
тогаш си најсмотаниот маж во вселената.
Гаустин, VI в одделение

Најдолгата песна што ја пуштавме
траеше точно толку: 7’09”.
7 минути и 9 секунди
со раце наелектризирани
од волната на нејзиниот пуловер.
7 минути и 9 секунди
за најблескавата приказна.
7 минути и 9 секунди
за свеста да ти се сврти
а вие,
а сепак вие
се вртите,
а сепак таа се врти
околу тебе,
а сепак се врти
7 минути и 9 секунди.

Никогаш потоа,
никогаш подоцна,
и воопшто никогаш
(но не знаеш тогаш)
нема да бидеш толку долго
вљубен во една жена.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©