Иван Џепароски

IV. ПРЕЧКИ ВО ВРСКИТЕ: НОЌ ВО ОПЕРАТА Лакот на грлото ѝ се затега, нозете ѝ се подраширено-стабилни, рацете,...

Continue reading

Глигор Стојковски

СТАРИТЕ ТАЈНИ Мрачни облаци здивено ги полнат со непроѕирна вода плитките гнезда – исчезнуваат топлите...

Continue reading

Веле Смилевски

КОНЦЕПТ ЗА КНИГА Ниту една книга не може да биде Забранета книга Ветувањето на кладата Постепено не...

Continue reading

Мајо Даниловиќ

ГАЗЕЈЌИ ТУЃО И ЗАПУШТЕНО Далеку порано од што сум роден (и татко ми мој беше нероден) некој моето...

Continue reading

Џон Јау

За духот на Жан Виго Ја почнав песнава набргу откако ја задушив кукавицата скриена во мојот будилник Никогаш...

Continue reading

Ален Брлек

АРХИТЕКТУРА Треба да се најде место, отворена намера која не ускратува. Како браните што ги градат...

Continue reading

Ариел Шпиглер

Двајца кловнови играат наземи за неколку парички, затапени од сонцето. Шпанецот речиси би се вивнал на...

Continue reading

Франка Манчинели

престанувам да плачам само кога моторот е вклучен: сликите си течат, а јас ги затворам очите на седиштето...

Continue reading

Мангалеш Дабрал

Батериска лампа На времето, кога бев дете Татко ми донесе дома батериска лампа шарите на стаклото...

Continue reading

Петар Матовиќ

НЕ МИ СЕ ЗБОРУВА ЗА АУШВИЦ Не фотографирај, ме советуваа пред патувањето, пушти да те обземе, да те...

Continue reading

Павле Горановиќ

СЛУЧАЈОТ СО ЗБОРОТ КАЛ – Писмо до говорникот на хинду јазикот – Едни имаат проблеми со памтењето, други...

Continue reading

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©