Програма за 2014 година

Програма за 2014 година

Програма на НА 53. Струшки вечери на поезијата за 2014 година

Недела, 17.08.2014

19:00 Свечено отворање на саемот на книгата

 • „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“
  21:00 Свечено отворање на неделата на поетски и документарни филмови посветени на поезијата
 • „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

Понеделник, 18.08. 2014

18:00 Книжевни промоции на македонската поетска продукција во рамките на Саемот на книгата

 • „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

21:00 Проекции на поетски и документарни филмови посветени на поезијата

 • „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

Вторник, 19.08.2014

18:00 Книжевни промоции на македонската поетска продукција во рамките на Саемот на книгата

20:30 Предавања за поетскиот филм – „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

21:00 Проекции на поетски и документарни филмови посветени на поезијата

 • „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

Среда, 20 08. 2014

18:00 Книжевни промоции на македонската поетска продукција во рамките на Саемот на книгата

18:00 Создавање книга – Работилница за рачно изработена хартија

 • „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

21:00 Проекции на поетски и документарни филмови посветени на поезијата

 • „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

Четврток, 21. 08. 2014

10:00 Садење дрво и поетско читање во чест на добитникот на „Златниот венец“

 • „Парк на поезијата“

12:00 Прес-конференција со добитникот на „Златен Венец“ на СВП за 2014 година

 • Конгресна сала на Хотел „Дрим“

13:30 Отворање на изложбата на Сашо Димоски

 • Фоаје на Хотел „Дрим“

20:00 СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ НА СВП 2014

 • предворје на „Дом на поезијата“

20:15 „Поетски меридијани“ – меѓународно поетско читање

 • предворје на „Дом на поезијата“

22:30 Музичко – поетски перформанс

 • предворје на „Дом на поезијата“

23:30 „Ноќ без интерпункција“

 • предворје на „Дом на поезијата“

Петок, 22. 08. 2014

10:00 Симпозиум на тема „Поезијата и политичкото“

 • Конгресна сала, Хотел „Дрим”

12:00 „Матине“ – меѓународно поетско читање

 • предворје на манастирската црква „Св. Богородица“, Калишта

18:00 Промоција на бројот на списанието „СУМ“ посветен на Струшките вечери на поезијата

 • Конгресна сала на Хотел „Дрим“

18:30 Поетски времеплов – 50 години СВП на Македонската телевизија – Конгресна сала на Хотел „Дрим“

19:00 Омажи на македонските поети Ацо Караманов, Гане Тодоровски и Петре М. Андреевски и починатите лауреати на СВП Шејмас Хини, Тадеуш Ружевич, Васко Граса Моура и Хосе Емилио Пачеко

 • Конгресна сала на Хотел „Дрим“

20:00 Вечер на македонската поезија – поетски портрети на македонските поети Богомил Ѓузел, Радован Павловски и Влада Урошевиќ.

 • „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

22:00 Вечер на современата словачка поезија

 • „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

23:00 Поетски перформанс на Марсио-Андре

 • „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

23:30 Поетски перформанс на Ричард Кита

 • „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

24:00 „Ноќ без интерпункција“

 • „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

Сабота, 23. 08. 2014

10:00 Програма – Професионални посетители – средба на директори, организатори на интернационални поетски фестивали и интернационални издавачи и книжевни промотори.

11:00 Портрет на добитникот на наградата „Браќа Миладиновци“ за 2013 година Ристо Јачев

 • „Струшки кепенци“ – Хотел „Дрим“

11:30 Портрет на добитникот на наградата „Мостови на Струга“ на СВП и УНЕСКО за 2014 година Хари Ман

 • „Струшки кепенци“ – Хотел „Дрим“

12:30 Прогласување на добитникот на наградата

„Браќа Миладиновци“ 2014 година

-„Пијано бар“ – Хотел „Дрим“

13:00 Промоција на поетските книги од едицијата „Плејади“ и поетско читање

 • „Струшки кепенци“ – Хотел „Дрим“

17:00 Разгледување стариот дел на Охрид и на културните споменици во градот

18:00 Поетско читање пред „Св. Јован Канео“, Охрид

21:00 Поетски портрет на добитникот на „Златен венец“ на СВП за

2014 година Ко Ун

 • црква „Св. Софија“, Охрид

23:00 „Ноќ без интерпункција“

 • „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

Музичко-поетски перформанс на Ниилас Холмберг и Ендре Русе

Поетско читање

Недела, 24. 08. 2014

10:00 Излет до манастирот Св. Наум со брод и поетско читање

13:30 Разгледување на манастирот и изворите на реката Црн Дрим

 • Поетско матине

15:30 In Vino Veritas: прогласување на најдобрата песна посветена на виното.

20:30 „Мостови“ – меѓународен поетски митинг и врачување на наградите „Златен венец“, „Браќа Миладиновци“ и „Мостови на Струга“

24:00 Соопштување на добитникот на наградата „Енхалон“

 • Прес-центар на СВП во Хотел „Дрим“

Понеделник, 25.08. 2014

10:00 Поезија на пат: Поетски читања на учесниците на СВП во повеќе градови во Македонија

Вторник, 26.08.2014

13:00 Поетско матине Матка,

 • манастир Св. Андреја, Матка.

21:00 Меѓународен поетски митинг, Скопје

 • Плоштад „Македонија“ кај Камениот мост
mk_MKMK