Ариан Лека – ТРИПТИХ

  1. Една нема карта за Отранто

На морската гробница, кога се удавивте вие.
Ние отворивме гробови.

– Посадивме.
Сини лилјани…

Ги затвориме солниците.
Смртта да не влезе во манџата.

– Без зборови…
Тажачките…

Кон бреговите смртта плива на грб.
Ги скрива ножевите под пазуви.

– На морската гробница
– Попусто чекавме…

mk_MKMK