Ермир Ника – ВЕЧНО

Засекогаш ти се враќам,
Засекогаш повторувам во себе:
Ти си мојата единствена љубов
Покорна музо на невините страсти.
Чекориме над бледи керамички фигури
и со секое враќање вчерашните сенки невино исчезнуваат,
бледи профили на маченици за возвишена кауза
и елени ранети во обид за спас.
Не заборавај, животот е како недовршен филм
во секоја епизода има победници и губитници
луѓе со маски, лажна љубов и смрт
на крајот, на сцената во старото кино нема да остане ништо од приказната.
Одзади се крие едно страшно синило
непознатото нѐ плаши и ние се кршиме при секое стареење,
соништата на слепите ќе се завијат во ткаењето на папирусот
кога на нашите животи ќе се гледа како измислица на лудите.
Одново стануваме како стрелките на последниот час од часовникот,
во светов сѐ е менливо
чамецот преку брегот не е ништо друго, освен нешто остарено
што никогаш нема да ни го види враќањето.

Превод од албански јазик Ресул Шабани

mk_MKMK