Џорџ Марио Анхел Кинтеро – МОЛЕЦОТ ПЕЛТЕЧИ

зјапа, ненаситен,
заврзано бродско јаже
облак, облак.
Силуетата
на студот,
лилјакот,
плимата,
се перчи
гордоста,
штурец, штурец.
Во ноќта
молњи,
барут
во тегла,
ја прелева
својата река
со една перуника.
 
 
Превод: Никола Ѓелинчески

mk_MKMK