Грета Амбразаите – Праисконска сила За Д. Н.

Седевме на балконот,
ја слушавме Animals од Пинк Флојд,
беше време за сезонско родосквернавење,
за ноемвриското шушкање на една препарирана есен,
кога научив дека овците симболизираат љубов,
и дека како припитомено куче
ти си смртно исплашен дека ќе останеш сам
и ќе сонуваш дури не се заборавиш самиот,
на времето, ние само сакавме да ловиме во саваната,
расчкрипените челусти ни ја ’ржеа намерата,
па ’ржевме, се цедевме до последна капка,
и започнавме борба против структурата
на нашите тела и светот,
дури не прочистиме сѐ, се заколнавме
дека ќе ги заобиколиме потребните прописи
и нашата несоодветност
ќе се стопи во очниот секрет
кој врне од ведри неба
во изобилие,
кој ќе го собереме и закопаме
како нашите возљубени детски играчки,
градината ќе ги огради животните
а нас ќе нѐ прогонат –
чувствувам како реалноста лекува,
чувствувам како темните есенски води
скоро замрзнаа со мраз.

mk_MKMK