Христо Петрески

Проф. д-р Христо Петрески е роден на 4.2.1957 година во Крушево. Директор е на Институтот за наука, алтернатива, култура и уметност и редовен професор на Интернационалниот универзитет Европа прима во Скопје.
Автор е на повеќе од 50 книги и добитник на бројни награди меѓу кои: за стихозбирката Камен јазик – награда „Ацо Шопов“, за новинарство награда „Крсте Петков Мисирков“, за книгата за деца Скопскиот трамвај награда „Васил Куноски“, за книгата На умните не им требаат скали за качување – награда „Ванчо Николески“, за книгата Пирамида. Лавиринт – награда „Крсте Чачански“, за романот Лифтот (не) е за двајца – награда „Рациново признание“, за книгата Погрешен човек – награда „Иво Андриќ“, за книгата Прашалник – награда „Јован Котески“, за книжевен опус – награда „Гоцевата повелба“, за творечки опус – награда „Гогољ“ и други. Преводи и препеви: на српски, хрватски, словенечки, бугарски, француски, англиски, германски, словачки, русински, албански, турски, руски и други јазици. Претседател е на Собранието на Друштвото на писателите на Македонија.

Песни: ШТО АКО

mk_MKMK