Ида Борјел – ****

адреналинот, адреналинот постоеше
вртлози, вртлози
спирална структура
на Млечниот Пат, отровни вртлози постоеја
маѓепсаниот круг, мебиусовата лента
што се случи, се случи и случи
шарени светла, сјајни решеткасти
каде што светлина во окото низ призма се прекршува
каде што птичарот
чие око прснало    инсомнија
 
Превод од шведски јазик Ивица Челиковиќ

mk_MKMK