Марван Макхул

Марван Макхул е палестински поет, роден во 1979 година во селото Бокваја, Горна Галилеја, од татко Палестинец и мајка Либанка. Се занимава со инженерство како управен директор на градежна компанија. Објавил неколку дела поезија, проза и драма, вклучително и збирките поезија: „Ловец на нарциси“, „Земја на тажната пасифлора“, „Стихови со песните заборавени со мене“, „Каде е мајка ми“ и „Писмо од последниот човек“. Неговата прва претстава е „Ова не е ковчегот на Ное“. Марван Махул освоил неколку награди и признанија од кои наградата за најдобар драматург на Театарскиот фестивал „Акре“ во 2009 година е за неговата прва претстава. Неговата поезија е објавена ширум светот во арапски изданија, а неколку негови песни беа адаптирани за музички дела. Избори од неговата поезија се преведени на англиски, турски, италијански, германски, француски, хебрејски, ирски, српски и хинди.

Песна: Да љубиш значи…

mk_MKMK