Наиме Беќирај

Наиме Беќирај е родена во Пеќ (Косово). Таа ги завршила своите студии по Албанска книжевност на Универзитетот во Приштина, а тие вклучуваат и магистерски и докторски студии. Таа, исто така, е дипломец од школото за библија „Илирија“. Таа е автор на неколку книги поезија. Нејзината поезија е застапена во неколку поетски антологии на следните јазици: англиски, италијански, полски, македонски, кинески, холандски, мавритански, бугарски, итн., додека, пак, книгата со песни во превод на бугарски јазик била објавена на Јавниот универзитет во Софија (2020 година). Исто така, таа е добитник на неколку локални и меѓународни книжевни награди.

Песна: НИЗ БАЛКАНОТ

mk_MKMK