Никола Маџиров

Никола Маџиров (27. 05. 1973 год. во Струмица) – македонски поет, есеист и преведувач. Дела: Заклучени во градот (поезија, 1999), Некаде никаде (поезија, 1999), Асфалт, но небо (поезија, 2003), Преместен камен (поезија, 2007). Добитник е наградите „Студентски збор“, „Ацо Караманов“, „Браќа Миладиновци“ и европската награда за млад поет „Хуберт Бурда“, која се доделува на автори родени во Централна и Источна Европа. Неговата поезија е преведена на повеќе јазици и објавувана е во неколку избори и антологии на македонската поезија. Координатор е за Македонија на меѓународната поетска мрежа Lyrikline. Бил учесник на повеќе меѓународни поетски фестивали и добитник е на неколку меѓународни признанија и стипендии (Internacional Writing Program ot University od Iowa; Kuiltur Kontakt in Vienna; Internationales Haus der Autoren Graz; Litereatur Haus НÖ).

Песна: БРЗ Е ВЕКОТ

mk_MKMK