Програма за 2021 година

Програма за 2021 година

Програма на 60. Струшки вечери на поезијата за 2021 година

Четврток, 26.08.2021

18:00 Изложба 60 Години Струшки вечери на поезијата

 • НУ ЦК Фоаје

20:30 Официјално отворање на Струшки вечери на поезијата 2021 година

 • Летна тераса, Хотел „Дрим“

21:00 „Поетски меридијани” – Меѓународно поетско читање

 • Летна тераса, Хотел „Дрим“

Петок, 27.08.2021

10:00 Портрет на Ива Дамјановски, добитникот на наградата „Браќа Миладиновци” за 2020 година

 • Конгресна сала, Хотел „Дрим“

11:00 Поетско читање на поетите од потесниот избор за наградата „Браќа Миладиновци“ за 2021 година

 • Конгресна сала, Хотел „Дрим“

12:00 Поетска работилница со Звонко Карановиќ

 • Конгресна сала, Хотел „Дрим“

18:00 „Поетско кафе“ – Средба со издавачи, агенти и професионални посетители – Версополис

 • Конгресна сала, Хотел „Дрим“

20:30 Поетски портрети – Керол Ен Дафи

 • НУ ЦК Летна Сцена

21:30 Поетски портрети – Владан Кречковиќ

 • НУ ЦК Летна Сцена

22:30 Ноќ на Версополис

 • НУ ЦК Летна Сцена

00:00 „Ноќи без интерпункција“

 • НУ ЦК Летна Сцена

Сабота, 28.08.2021

10:00 Портрет на Анте Поповски, 90 години од раѓање

 • Конгресна сала, Хотел „Дрим“

11:00 Меѓународно поетско читање „Кругови“

 • Конгресна сала, Хотел „Дрим“

12:00 Доделување на наградата „Стојан Христов” за најдобра поетска книга од поет од дијаспората за 2021 г.

 • Конгресна сала, Хотел „Дрим“

18:00 In memoriam: Богомил Ѓузел

 • Конгресна сала, Хотел „Дрим“

20:30 Промоција на „Македонско Поетско соѕвездие“ во чест на Георги Старделов

 • НУ ЦК Летна Сцена

21:30 Претставување на добитникот на наградата „Браќа Миладиновци” за 2021 година

 • НУ ЦК Летна Сцена

22:30 Промоција на монографско издание за Блаже Конески

 • НУ ЦК Летна Сцена

00:00 „Ноќ без интерпункција“

 • НУ ЦК Летна Сцена

Недела, 29.08.2021

10:30 Посета на Вевчани и Вевчански извори

12:30 „Матине”, меѓународно поетско читање

 • Предворје на Црква Св.Никола, Вевчани

20:30 „Мостови”, меѓународно поетско читање и врачување на наградитe, „Браќа Миладиновци” и „Мостови на Струга”

 • Летна тераса, Хотел „Дрим“

Понеделник, 30.08.2021

21:30 Меѓународно поетско читање

 • Музеј на современа уметност во Скопје
mk_MKMK